Allt om vin http://alltomvin.se Sveriges största vintidning med de största testerna. Allt för dig som är passionerat intresserad av vin. Tue, 13 Oct 2015 12:42:19 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.0 Res till Verona – vinets och kärlekens stad http://alltomvin.se/vin/res-till-verona-vinets-och-karlekens-stad/ http://alltomvin.se/vin/res-till-verona-vinets-och-karlekens-stad/#comments Tue, 13 Oct 2015 10:49:59 +0000 http://alltomvin.se/?p=7614 I italienska Verona flödar vinet, men här kan du även njuta av opera, gastronomi, shopping och vacker arkitektur. Anders Levander reser hit minst ett par gånger varje år och guidar dig till de bästa tipsen.

Inlägget Res till Verona – vinets och kärlekens stad dök först upp på Allt om vin.

]]>
I italienska Verona flödar vinet, men här kan du även njuta av opera, gastronomi, shopping och vacker arkitektur. Anders Levander reser hit minst ett par gånger varje år och guidar dig till de bästa tipsen.

 

Kärlekens stad

Verona är kanske den stad som är mest förknippad med kärlek. Vi har väl alla hört om historien mellan Romeo och Julia, det förälskade paret som inte deras familjer kunde acceptera. Den berömda balkongen finns mitt i Verona, ett stenkast från det vackra torget Piazza Delle Erbe. När ni besöker den lilla trånga bakgården, glöm inte att beröra Julias högra bröst. Det anses ge lycka i kärlekslivet. Det står en liten staty av henne på bakgården nedanför balkongen och hennes högra bröst skiner av nypolerad brons efter alla beröringar. I gången fram till balkongen finner ni massor av små lappar med kärleksmedelanden. Kanske finner du den rätta där?

iStock_000033909498_Medium

Operans stad.

Mitt i staden finns de fantastisk vackra Arenan. Det är en gammal romersk teater som är i betydligt bättre skick än Colosseum i Rom. Arenan sätter en fin och historisk prägel på hela staden och dess torg, Piazza Brà, med alla trevliga uteserveringar där man gärna dricker en kaffe och ser på flanerande människor. I Italien gör man en så kallad ”bella figura”. Före middagen klär man ofta upp sig och spatserar på gator och torg för att se och ses. Är det något man skall göra innan man ”lägger vantarna på hyllan” så är det att gå på opera i Verona. Spelsäsongen sträcker sig från mitten av juni till första veckan i september. Jag har vid flera tillfällen haft nöjet att lyssna och framförallt se opera i Verona. Det är ett spektakel som italienarna säger, ett vackert och rörande spektakel. Tänk er att sitta i den varma, becksvarta sammetsnatten, på stenbänkar som romarna byggde för nästan två tusen år sedan och lyssna till världsartister. Alla har väl någon gång hört Maria Callas och Pavarotti och båda har uppträtt här. Opera på Arenan är en härligt läcker upplevelse och ett minne för hela livet.

Vinbarernas stad.

Verona är en liten behändig stad som är gjord för att flanera i. Den medeltida strukturen och byggnationen gör promenaden så trevlig och spännande. Bakom varje knut verkar det finnas en liten Piazza. Verona är en levande stad och inte en kuliss som många andra orter blivit med tiden. Under senare år har många vinbarer öppnats. Missa inte att prova olika viner och kanske något lätt att äta. Det finns ett stort utbud så konkurrensen är hård vilket eliminerar de allra värsta turitfällorna. Det är inte heller särskilt dyrt, många barer är riktigt plånboksvänliga om man väljer vanliga viner. Alkoholskatten är låg i Italien så även drinkar är överkomliga i pris. Italienaren brukar inta sin ”Aperetivo” framåt kvällen före middagen, vilken sker lite senare än vad vi gör i Sverige. Då sippar man gärna på en liten Prosecco eller Spumante och knaprar på något ätbart till. Det är en fin italiensk vana som även många svenskar lagt sig till med. Flanera gärna på Piazza Delle Erbe och på torgets norra del finns ett antal kul barer. Ju senare på kvällen ju ungdomligare och coolare publik.

Gastronomins stad.

Verona och Veneto, som regionen heter, har riktigt bra gastronomi. Det hänger samman med vinets viktiga position samt att Verona alltid varit en välmående och rik stad. Influenserna från Venedig är många och kan skönjas i den lokala kryddningen av maten. Exotiska kryddor anlände till den starka staden Venedig under medeltiden och influerade omgivningen starkt både kulinariskt och på dess arkitektur. Det finns restauranger i varje prisläge och de flesta är faktiskt rätt bra. Inga riktiga turistfällor som exempelvis i Rom.

Shoppingens stad.

I Verona bor många välsituerade personer, vilket påverkar stadens utbud av exklusiv shopping. Verona är lite av en regional centralort och har många fina butiker i de trånga gränderna och det är inte bara dyra, fina märkesbutiker. Letar man runt kan man finna mindre butiker med spännande utbud som inte kostar ”skjortan” om uttrycket tillåts. De billigare affärerna finns oftast lite mer undanskymt och vid sidan av de mer centrala affärsstråken. Det är trevligt att vandra fram längs de marmorbeklädda gatorna och titta in i skyltfönstren och drömma. Marmor är förövrigt något annat man kan shoppa billigt i staden. Det finns berömda marmorbrott i närheten av Verona.

De fina omgivningarnas stad

När ni besöker Verona, glöm inte att se de fina omgivningarna som Gardasjön med sitt klara vatten. Besök gärna det medeltida Sirmione med sin borg mitt i sjön. Ja det är turistiskt men kul att besöka. Även vintrakterna med Valpolicella och Bardolino bör inte glömmas bort. Ta gärna en tur och besök någon lokal vinodlare och kanske köp med lite vin. Även de större producenterna tar gärna emot besökare. Det finns med andra ord mycket att se i omgivningarna.

Vinets huvudstad.

Hittills har fokus varit på annat men vinet är nog ändå det mest spännande med Verona. Hela staden andas vin. Valpolicellas stolthet, Amarone, är ett av oss svenskar mycket uppskattat vin. Detta är faktiskt en ny typ vin som såg sitt kommersiella genomslag så sent som på 1980-talet. Vi svenskar hakade snabbt på och gjorde det till en favorit. Ursprunget är Valpolicella och vi ser idag färre och färre buteljer med Valpolicella vilket jag tycker är synd då det är ett riktigt trevligt vin. De flesta maträtter i Italien slås nästan ihjäl av det koncentrerade och söta amaronevinet. Även de spetsade ”Ripasso” vinerna kan ibland vara för påträngande medan en lättare Valpolicella eller en Bardolino många gånger skulle passa bättre. Både Amarone och Ripasso har inslag av must från torkade druvor eller legat på skal av torkade druvor. Det är fantastiska viner i sin rätta omgivning men kan ibland vara alltför dominerande till många maträtter.

Verona är även Italiens vinhuvudstad. Den årliga gigantiska vinmässan ”Vinitaly” hålls här i april varje år. Då ägnar sig hela staden åt vin under fem dagar. Det är ett sant skådespel och ett gigantiskt cocktail-party. Alla som håller på med vin är här och vill se och höras. Även allmänheten har tillträde ett par dagar men det är huvudsakligen en mässa för vinindustrin. Folk kommer från alla delar av jordklotet och provar och diskuterar vin. Det är kul och inte snobbigt och för den som gillar att prova olika viner från Italien finner här sitt Mecka. Man köper en entrebiljett och kan sen prova så mycket man vill. Betänk bara att kroppen säger nej efter tag. Det är inte ovanligt att se mer oerfarna provare ragla omkring framåt eftermiddagen med ett lyckligt flin på läpparna. En spännande upplevelse när man besöker Verona med omgivningar kan vara att bo på en ”Agriturismo”, vilket exempelvis kan vara en vinproducent lite utanför staden. Det är oftast rent och snyggt och ibland även exklusivt. Vissa har helpension, andra bara frukost. Det brukar vara ett prisvärt alternativ till hotell mitt i staden. Men man kan även dela upp vistelsen så att någon dag i staden och de andra på en Agriturismo.

Amarone Anteprima Verona Jan 15 047

 

Bo här 

Dimora del Bugiardo är en exklusiv Agriturismo som ligger mitt emellan Gardasjön och Verona. Det tar cirka 20 minuter in till Verona. En vacker gammal bondgård som restaurerats på ett fint sätt. Bra frukost på stället och lätt att parkera. Intill ligger även en bra restaurang som ägs av samma ägare. Priser omkring 140 Euro för ett dubbelrum inklusive frukost.

Via Cariano 24, 370 29 San Pietro in Cariano.
www.buglioni.it

Hotel Bologna är ett trevligt hotell mitt i Verona med nära till allt.
www.hotelbologna.vr.it

Äta här 

Locanda 4 Cuochi ligger alldeles intill Arenan och mitt emot vinbaren Vini Zamperi på Spännande neoitalienskt kök. Ofta fullt så boka bord.

Via Alberto Mario 12. www.locanda4cuochi.it

Al Bracere är en enklare restaurang med hyfsade priser på pizza och lite enklare men goda rätter.

Via Adigetto 6. www.albracere.com

Pizzeria Du De Cope är en bra pizzeria med hyggliga priser.

Galleria Pellicciai 10 www.pizzeriadudecope.it.

Al Carro rekommenderas av vinkollegor i Italien, men har inte besökts av Allt om Vin ännu.

Pasticceria Perbellini är ett fantastiskt bageri utanför Verona. Det har inte besökts men bakverken provades under Anteprima Amarone i januari 2015. Deras tusenblandstårta är rent fantastisk!
Via Vittorio Veneto 48, 37051 Bolvene. www.pasticceriaperbellini.com

Fler tips på vägen:

 Vinbarer

Bottega del Vino ligger mitt i smeten och är den mest berömda vinbaren med vidhängande restaurang. Den ägs av de stora vinfamiljerna i Verona. Fin och klassisk vinkällare med trevligt barhäng. Alla vet var det ligger, så fråga er fram.

Via Scudo di Francia, 3, 37121 Verona

www.bottegavini.it

La Tradisiòn har förutom vinbaren en en nyöppnad bar med bra kaffe och trevlig frukost, och ligger bara ett stenkast från Arenan. Ägs av två yngre killar som vill ge staden något nytt. Billiga viner på glas i en trendig miljö.

Via Oberdan 6.

Vini Zamperi ännu närmare Arenan mitt emot Hotel Bologna. Ett hål i väggen där både hipsters och medelålders vinskribenter hänger. Billiga viner serveras i en trång och trevlig lokal. Många unga lokala gäster.

Via Alberto Mario 23

Osteria del Bugiardo ägs av vinproducenten Buglioni och ligger även det centralt nära Piazza Erbe. En trevlig vinbar med bra öl. Ett ställe för den som bara vill äta lite grand och inte gå på restaurang. Trevlig stämning utan pretentioner och ofta fullt.

Corso Porta Bosari 17.

Signorvino ligger precis intill den nya stadsporten intill Piazza Brà. Nytt trendigt ställe med stort utbud av viner på glas. Djup vinkällare med massor av spännande viner. Så varför inte anordna en egen vinprovning där. Det kostar inte extra att få vinet serverat på plats. Baren har även mat till rimliga priser. Ett spännande ställe i den nya italienska stilen.
Corso Porta Nuova 2.

Vingårdar.

Le Marognole är en liten oupptäckt juvel som gör balanserade viner utan sötma och extrahering. Vingården är liten och sköts av en ung familj som gör kvalitetsviner med finess och elegans. Jag kan starkt rekommendera ett besök och kanske köpa viner på plats. Eleonora Stranghellini talar för övrigt utmärkt engelska.

Via Marognole 7, loc Valgatara, 37020 Marano di Valpolicella. www.lemarognole.it.

Le Brignele ligger bara ett par hundra meter från ovan vingård nedför backen. Även här skapas eleganta prisvärda viner.

Via Bignele 4 – Valgatara, 37020 Marano di Valpolicella.

Secondo Marco är en lite större producent som har som målsättning att göra kvalitetsviner utan att extrahera eller söta vinerna. Marco tillhör den välkända vinfamiljen Speri men beslutade sig för att göra eget kvalitetsvin för ett tiotals år sedan. Eleganta och balanserade viner. Dock inte lika prisvärt som ovan men vinerna håller hög och exklusiv klass.

Via Campolongo 9, 37022 Fumane. www.secondomarco.it

 

 Text Anders Levander Foto Anders Levander och Istock

Läs också:

Upplev Bordeaux

Krogguide Malmö

Älskade Italien

 

 

 

 

 

 

Inlägget Res till Verona – vinets och kärlekens stad dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/vin/res-till-verona-vinets-och-karlekens-stad/feed/ 0
Äppelfabriken på Färingsö http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/appelfabriken-pa-faringso/ http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/appelfabriken-pa-faringso/#comments Tue, 13 Oct 2015 10:00:15 +0000 http://alltomvin.se/?p=7535 I somras skrev jag om Mälaröarnas pärlor efter att ha haft en utflyktsdag med mamma och lillasyster i mina hemtrakter. Så nu i söndags blev det ett återbesök hos Äppelfabriken på Färingsö för att se hur det fungerar under hösten. Det är fantastiskt fint på sommaren, men det är nästan så att höstens alla färger

Inlägget Äppelfabriken på Färingsö dök först upp på Allt om vin.

]]>
I somras skrev jag om Mälaröarnas pärlor efter att ha haft en utflyktsdag med mamma och lillasyster i mina hemtrakter. Så nu i söndags blev det ett återbesök hos Äppelfabriken på Färingsö för att se hur det fungerar under hösten. Det är fantastiskt fint på sommaren, men det är nästan så att höstens alla färger gör så att platsen kommer ännu mer till sin rätt. Om det var populärt? Ja, minst sagt. Mitt i äppelmustartider var parkeringen fullbelagd. Man kan fylla upp bilen med äpplen och åka ut till Äppelfabriken för att få hjälp att göra must utav sina egna äpplen. Du kan till och med få musten i en bag in box vilket gör att musten håller upp till ett år. I det vackra gamla växthuset ligger olika äppelsorter uppradade i studiesyfte. Även frukt med sjukdomar. Lärorikt både för barn och vuxna.

Apples

I cafét kan man frossa i bakverk men här finns också matigheter som smörrebröd, grillade surdegsmackor, crêpes och pannkakaor till barnen samt dagens soppa som denna dag var en morortssoppa med kokosmjölk, ingefära och chili. Soppan serverades med nybakt surdegsbröd som kan vara det godaste jag har smakat. Alldeles fluffigt, luftigt och bara smälte sådär gott så att det vattnas i munnen. Jag och min vän Jess satt längst in i växthuset under ett fikonträd och med vindruvor bredvid oss med solen i ögonen. En bättre plats för en härlig pratstund om livet och njuta av godsaker är svår att komma på.

Morotssoppa

Äppelfabriken har öppet varje lördag och söndag 11-17 fram till lucia, alltså söndag den 13/12. Katharina som driver Äppelfabriken tillsammans med sin man tillverkar både marmelader, sylt, saft och så en prisbelönt äppelglögg vi inte får missa. Om någon månad släpps den. Jag ska försöka hålla dig uppdaterad. Glögg tillhör en favorit sådär under frostiga, kyliga dagar.

Inlägget Äppelfabriken på Färingsö dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/appelfabriken-pa-faringso/feed/ 0
Succé för Allt om Vins läsarmiddagar http://alltomvin.se/senaste-nytt/succe-for-allt-om-vins-lasarmiddagar/ http://alltomvin.se/senaste-nytt/succe-for-allt-om-vins-lasarmiddagar/#comments Mon, 12 Oct 2015 16:34:09 +0000 http://alltomvin.se/?p=7589 God mat, underbara viner, stämningsfull lokal och entusiasmerande ciceroner. Det var vad Allt om Vins läsare bjöds på både i fredags och lördags när Allt om Vin och vinhuset Masi/Vinunic ordnade läsarmiddag tillsammans.

Inlägget Succé för Allt om Vins läsarmiddagar dök först upp på Allt om vin.

]]>
God mat, underbara viner, stämningsfull lokal – och entusiasmerande ciceroner. Det var vad Allt om Vins läsare bjöds på både i fredags och lördags när Allt om Vin och vinhuset Masi/Vinunic ordnade läsarmiddag tillsammans. 

 

Att Håkan Larsson, vår vinredaktör, är populär, det visste vi sen tidigare. Men får man tro flera av Allt om Vins läsare på plats i fredags var en stor del av förväntan på kvällen faktiskt Håkan Larsson.
Och inte undra på det! Håkan guidade oss genom kvällen som verkligen bjöd på god mat eller underbara viner, och spännande instick även från Masis ägare Raffaele Boscaini. Raffaele var på plats i fredags på Stadshuskällaren, och flög sedan vidare till Göteborg och restaurang Ritz på lördagen. Även i Göteborg var middagen mycket uppskattad, med påläste och trevlige Anders Fagerström vid rodret.

– Det är otroligt att få komma ut så här och möta människor, det ger mig väldigt mycket, berättade en glad Raffaele under kvällen.

 

image5

image8

12063427_10153168133238027_9184835906624399287_n

 

 

Läs också:

Vill du veta mer om vår vinredaktör Håkan Larsson? Läs vår stora intervju här! 

 Text Ulrika Fürstenhoff Foto Vinunic/Annica E Bondelid och Ulrika Fürstenhoff

 

Inlägget Succé för Allt om Vins läsarmiddagar dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/senaste-nytt/succe-for-allt-om-vins-lasarmiddagar/feed/ 0
Fina rieslingtips till provningen http://alltomvin.se/senaste-nytt/fina-rieslingtips-till-provningen/ http://alltomvin.se/senaste-nytt/fina-rieslingtips-till-provningen/#comments Mon, 12 Oct 2015 14:17:31 +0000 http://alltomvin.se/?p=7591 Här är fyra vintips som passar till en intressant provning för dig som vill lära dig mer om rieslingdruvan.

Inlägget Fina rieslingtips till provningen dök först upp på Allt om vin.

]]>
Varför inte en rieslingprovning med vingänget? Här är fyra torra rieslingtips som passar till en intressant provning för dig som vill lära dig mer om rieslingdruvan.

Riesling är en av de ädlaste vitvinsdruvorna, om inte rentav den allra finaste. Den höga syran hänger med var än den odlas, men annars är druvan snabb att spegla sin växtplats på ett härligt sätt. De här fyra vinerna visar på både likheter och skillnader, och vinner alla på 1–2 års lagring.

  1. 2013 Clare Hills Riesling, Australien, nr 6404, 96 kr. Ung och syrlig med fina mineraler och trevlig, ursprungstypisk liten ton av lime.
  2. 2013 Von Winning Win Win Riesling Trocken, Tyskland/Pfalz, nr 79394, 129 kr. Ung och ren med rejäla syror och trevlig ton av omogna aprikoser.
  1. 2012 Trimbach Riesling, Frankrike/Alsace, nr 2639, 127 kr. Klassisk alsaceriesling med både syra och bredd.
  2. 2013 Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen, Österrike/Wachau, nr 4622, 129 kr. Fruktigt och kryddigt med drag av päron, mycket ursprungstypisk i lite rikare, bredare rieslingstil. Lycka till!

 

Läs också: Allt om Vins vinlexikon för vinprovningen

Ladda ner: Vinprovarprotokoll (pdf)

Text och vintips Håkan Larsson

Inlägget Fina rieslingtips till provningen dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/senaste-nytt/fina-rieslingtips-till-provningen/feed/ 0
Hört talas om Caviste? http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/hort-talas-om-caviste/ http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/hort-talas-om-caviste/#comments Mon, 12 Oct 2015 07:00:41 +0000 http://alltomvin.se/?p=7530 Alternativ till Systembolaget finns på nätet lite här och var. Min favorit är firman Caviste som handplockar mindre franska producenter och säljer färdiga lådor någon gång i månaden med hemleverans. Tillsammans med producenten sätts ett CAV-erbjudande ihop med en låda om sex flaskor vin. Igår fick jag hem en låda champagne från producenten Huré Frères

Inlägget Hört talas om Caviste? dök först upp på Allt om vin.

]]>
Alternativ till Systembolaget finns på nätet lite här och var. Min favorit är firman Caviste som handplockar mindre franska producenter och säljer färdiga lådor någon gång i månaden med hemleverans. Tillsammans med producenten sätts ett CAV-erbjudande ihop med en låda om sex flaskor vin. Igår fick jag hem en låda champagne från producenten Huré Frères som jag aldrig har testat tidigare. Caviste brukar vara noggranna med vilka de jobbar med så jag tvivlar inte en sekund på att detta är väl drickbart. Två flaskor utav varje fick man i lådan vilket gör det enkelt att testa någon snart och även lägga undan för lagring.

Ett hett tips är att anmäla dig till nyhetsbrevet från Caviste så får du veta direkt när lådorna släpps. De brukar nämligen gå åt väldigt fort, inom några timmar. Inför jul och nyår brukar det släppas en låda med champagneproducenten Savart som tillhör en utav mina absoluta favoriter. Får inte missas med andra ord.

Caviste

Inlägget Hört talas om Caviste? dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/hort-talas-om-caviste/feed/ 0
Festlig helg http://alltomvin.se/bloggar/nyfiken-pa-vin/festlig-helg/ http://alltomvin.se/bloggar/nyfiken-pa-vin/festlig-helg/#comments Sun, 11 Oct 2015 15:57:45 +0000 http://alltomvin.se/?p=7540 Vilken helg! I fredags blev det en spontan liten tillställning hemma i mitt kök. Två goda vänner, gott vin och läcker antipasto med bland annat kryddig salami, lufttorkad skinka, oliver och en helt underbart krämigt god fransk ost – Brillant Savarin! Jag kan inte nog slå ett slag för att ha en bit ost på bordet till

Inlägget Festlig helg dök först upp på Allt om vin.

]]>
Vilken helg!

I fredags blev det en spontan liten tillställning hemma i mitt kök. Två goda vänner, gott vin och läcker antipasto med bland annat kryddig salami, lufttorkad skinka, oliver och en helt underbart krämigt god fransk ost – Brillant Savarin!
Jag kan inte nog slå ett slag för att ha en bit ost på bordet till vinet och rekommenderar verkligen att tänka om när det kommer till kexen. Många tänker att man måste ha kex till osten och visst det kan vara gott, men att äta en bit ost precis som den är eller med lite fikonmarmelad till eller liknande är minst lika gott!

Men än viktigare var lördagens händelse då jag var inbjuden till en 50-årsfest. Värdinnan, en god vän och före detta kollega, bjöd in ett 40-talet gäster på fest med dukade långbord och härlig stämning. Det bjöds på supergod mat – kallskuret, varmrökt lax, flera olika sallader, röror, ostar och gudomligt bröd. Som välkomstbubbel bjöds gästerna på Mionetto, en härlig prosecco som jag kan rekommendera.
Till buffén sen serverades ett gott rött vin Terre de Mistral och ett vitt vin Brochet Fasile (som jag tipsat om tidigare). Det var en väldigt rolig fest, med många skratt och fina tal och så klart så avslutades det hela med dans – och så vitt jag vet står kanske resten av gästerna och nöter på dansgolvet än.
Jag rekommenderar att bjuda in till fest så ofta man kan, finns det något härligare än att få ta del av någons vänner och familj och fira tillsammans? Mer fest åt folket!

Till veckan blir det långa promenader och vatten för att balansera för den här maxade helgen.

Inlägget Festlig helg dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/bloggar/nyfiken-pa-vin/festlig-helg/feed/ 0
Nya världen i Östersund http://alltomvin.se/bloggar/hakans-vin-och-mat/nya-varlden-i-ostersund/ http://alltomvin.se/bloggar/hakans-vin-och-mat/nya-varlden-i-ostersund/#comments Sun, 11 Oct 2015 13:51:44 +0000 http://alltomvin.se/?p=7527 Så här glada var deltagarna på min provning i Östersund, på Munskänkarnas stora kvalitetsvinmässa – en härlig vinupplevelser med 1 000 besökare! Vi provade sex spännande viner från södra halvklotet – samtliga rekommenderas varmt. 71295 2012 Jacob’s Creek Steingarten Riesling, 233 kr, Australien 73486 2013 Mullineux White, 181 kr, Sydafrika 95050 2013 Felton Road Bannockburn Chardonnay,

Inlägget Nya världen i Östersund dök först upp på Allt om vin.

]]>
Så här glada var deltagarna på min provning i Östersund, på Munskänkarnas stora kvalitetsvinmässa – en härlig vinupplevelser med 1 000 besökare!

Vi provade sex spännande viner från södra halvklotet – samtliga rekommenderas varmt.

71295 2012 Jacob’s Creek Steingarten Riesling, 233 kr, Australien

73486 2013 Mullineux White, 181 kr, Sydafrika

95050 2013 Felton Road Bannockburn Chardonnay, 251 kr, Nya Zeeland

74681 2012 Martinborough Vineyard Te Tera Pinot Noir, Nya Zeeland, 201 kr

 

70376 2010 Wynn’s Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon, Australien, 161 kr

 

70826 2011 Rust en Vrede Estate, 319 kr, Sydafrika

Inlägget Nya världen i Östersund dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/bloggar/hakans-vin-och-mat/nya-varlden-i-ostersund/feed/ 0
För många vinlådor? http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/for-manga-vinlador/ http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/for-manga-vinlador/#comments Sun, 11 Oct 2015 08:00:08 +0000 http://alltomvin.se/?p=7140 Har du precis som jag lite för många vinlådor som står och skräpar hemma? Dessa lådor är alldeles utmärkta att förvara saker i. Jag har dom lite överallt i hemmet: på kontoret i hyllan, i köket med kryddor i, på väggen som bokhylla, har krukor med växter ovanpå… Ja, du fattar. Men det är nog

Inlägget För många vinlådor? dök först upp på Allt om vin.

]]>
Har du precis som jag lite för många vinlådor som står och skräpar hemma? Dessa lådor är alldeles utmärkta att förvara saker i. Jag har dom lite överallt i hemmet: på kontoret i hyllan, i köket med kryddor i, på väggen som bokhylla, har krukor med växter ovanpå… Ja, du fattar. Men det är nog ändå min man som ska få sig en eloge för påhittighet. Han tog nämligen en utav alla våra vinlådor som jag hade målat i guld och gjorde sig en golvlampa. Det var bara att borra hål i lådan och montera en lampsockel, skruva dit en glödlampa och så, voila, varde det ljus!

Lampa

Inlägget För många vinlådor? dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/bloggar/stjarnsommelieren/for-manga-vinlador/feed/ 0
Babettes Rock+n Roll-sommelier Fredrik Lundberg http://alltomvin.se/vin/babettes-rockn-roll-sommelier-fredrik-lundberg/ http://alltomvin.se/vin/babettes-rockn-roll-sommelier-fredrik-lundberg/#comments Sun, 11 Oct 2015 06:00:14 +0000 http://alltomvin.se/?p=7475 Många kallar honom The Wine Burglar, andra snackar om Rock ’n Roll sommelieren och hos några hänger smeknamnet Livsnjutarn’ Lundberg kvar. Vi pratar om en livsglad munskänk som nyligen tog steget till att öppna eget.

Inlägget Babettes Rock+n Roll-sommelier Fredrik Lundberg dök först upp på Allt om vin.

]]>
 

Många kallar honom The Wine Burglar, andra snackar om Rock ’n Roll sommelieren och hos några hänger smeknamnet Livsnjutarn’ Lundberg kvar. Vi pratar om en livsglad munskänk som nyligen tog steget till att öppna eget.

 Text Linda Stensen Foto Klas Sjöberg

 

BABETTE0001

 

 

För snart ett år sedan gled en viss herr Lundberg ut från en port någonstans på Roslagsgatan i Stockholm. Han hade helt sonika varit på kalas och var nu i färd mot att förgöra dagens första timmar med en bit mat, söndagsbilagan och ett par koppar svart kaffe. Nästan framme vid Odengatan möter han en branschkollega vilken bjuder in till att kika på en tom lokal i port nummer 6. En nedlagd gammal pizzeria. En charmig yta med ett fint öppet kök och vackra fönster. – Jag och kollegorna Jon Lacotte och Johan Agrell hade länge pratat om att starta eget. Men väntan på att öppna något fick hellre vara för lång än för kort. Precis när det händer är inte det viktigaste, men när allt känns rätt – då kör man, berättar Fredrik Lundberg.
Och så föddes Restaurang Babette – Vasastans unga krogpärla. Första gången jag träffade Fredrik var på Grythyttans Restauranghögskola för snart tio år sedan. Han slirade upp till Måltidens hus i morsans röda BMW med vindpinad solblekt page, solglasögon från Von Zipper och brallorna på halvsvaj. Nyss hemkommen från Australien, där han läst Hotel Management, extraknäckt som bartender och letat de bästa vågorna under två års tid. Men nu skulle han börja sitt första år på Grythyttans välrenommerade sommelierutbildning.
– Jag sprang på en hel del svenskt folk i Australien som pratade gott om Grythyttan, så blev nyfiken och sökte till sommelierutbildningen. Hemma har det alltid värnats om måltiden och funnits vin på bordet, min familj har alltid rest mycket och sökt sig till god gastronomi så intresset för mat och dryck har nog fallit på plats naturligt, förklarar han.

Och man får väl säga att Fredriks studieteknik såg högst naturlig ut. Medan många av oss somnade med näsan före i böcker om appellationer och destilleringsmetoder verkade det mesta bara ”falla på plats” för herr Lundberg. Han öppnade vinböcker lite på måfå och läste av nyfikenhet, var inte sen med att sätta ett vin blint och hade inga problem med VG – trots att han aldrig i livet skulle missa en helkväll på puben.
– Min stora passion för vin växte väl fram då. Det var första gången på länge som jag tyckte att det verkligen var kul att plugga. Och det var nog kombinationen av att få läsa något som intresserade med att studentlivet var en lekstuga för en hel drös likasinnade. Det blev härligt och lättsamt på ett lärande vis, förklarar Fredrik.
Under tiden på Grythyttan tog Fredrik en del extrajobb, bland annat på Grythyttans Gästgivargård och den då nästan nyöppnade krogen alla pratade om; Esperanto i Stockholm.
– Man kan säga att jag är fostrad i Jarlateatern, huset där Esperanto ligger. Dels genom lyxliret på Esperanto och dels genom tempot och flexibiliteten på systerkrogen Råkultur.
Efter ett par års fostring flyttade Fredrik upp till Riksgränsen för att roa gästerna hos Patrik Strömsten som driver Meteorologen; ”en dröm för en naturentusiastisk vinälskare”. Därefter kom det där nervkittlande telefonsamtalet från världsmästaren i sommelleri 2007, Andreas Larsson. Han tyckte att Fredrik skulle ta sina pinaler och flytta ner till Växjö för att jobba som sommelier på PM & Vänner.
Och vem tackar nej till att arbeta med Sveriges största vinkällare? Det blev två och ett halvt år fyllda av gränslösa vininköp som strävade efter att långsiktigt bygga och bibehålla Sveriges i synnerhet djupaste vinlista.
Sedan fick Stockholm äntligen tillbaka sin Fredrik Lundberg. Som vid det här laget gjort sig känd i branschen som både ”Rock ’n Roll Sommelieren” och ”The Wine Burglar”.
– Fördelen med det här yrket är att man inte behöver gå utan jobb särskilt länge.
Tankarna om att öppna eget hade börjat slå rot ordentligt men så kom erbjudandet om att vara med och öppna vinbaren Gaston i Gamla Stan. Med Gaston byggdes en vinbar såsom jag tycker en vinbar ska vara. Tillgänglig för alla med massor av känsla, stämning och variation – på Gaston kunde vi ha tio par som dejtar i lugn och ro en tisdagskväll likaväl som en hip hop-gungande gangsterfest för hundra personer en söndag – och allting gick hem, förklarar Fredrik.
Och mitt bland vinsippande turturduvor och gränslösa gangsterfester började idén om eget att formas tillsammans med kollegorna Jon Lacotte (då restaurangchef på Franzén) och Johan Agrell (tidigare restaurangchef på Fäviken). Så efter att de fångat köksbegåvningen Olle T Cellton och fått nys på lokal var det bara att köra.

Roslagsgatan 6 får dig att tro att Paris ligger runt knuten. Restaurang Babette bjuder något okonventionellt men ändå ytterst medvetet, kontinentalt men ändå jordnära. Här klämmer du dig in bland vänner och njuter vällagad och synnerligen personlig mat, originell men inte svår.

– Vi har inte velat öppna något konceptuellt utan låtit idé och känsla växa fram. Vilket vissa har ifrågasatt, folk har ju sina förväntningar då de hör våra namn. Men vi är klara med Fine Dining, nu vill vi förena god gastronomi med avslappnad professionalitet, berättar Fredrik.
Vinet på Restaurang Babette är ett kapitel för sig. Det borde vara förbjudet att recensera krogen utan att nämna Babettes pulserande hjärta; den personliga, intelligenta glädjespridaren – vinlistan. Min kärlekstörstande gom vill dricka allt hela tiden och varenda droppe är värd varenda krona som efterfrågas.

Fredrik skrattar:

– Det kom in en skön gäst häromdagen som ironiskt utbrast; ”vilket jäkla flax grabbar att ni fick ta över vinkällaren från pizzerian”. Och vissa har sagt ”jag blir sugen på varenda artikel”. De recensionerna gör allt för oss. Vinlistan är vår baby. Den ska vara kort och intressant, utveckla oss och samtidigt vara publik. Vi ändrar vinlistan flera gånger i veckan, det är otroligt kreativt drivande att arbeta med en kort lista som ändå är bred. Vi gillar allt från mogen, ultraklassisk bordeaux till någon obskyr lite vinproducent i Friuli. Jakten på det goda vinet kommer aldrig att sluta.

Och hur tänker ni kring prissättningen?
– Ja alltså pengarna måste ju in. Och bästa marginalen finns på glasviner. Men vi letar ständigt efter att hitta exklusiva viner att erbjuda till ett härligt pris. Och så gynnar vårt eget intresse för vinimport vinlistan. Det goda finns inte bara hos svenska importörer, vi gillar att handla vin från när och fjärran. Visst att vi har ett väldigt generöst påslag på vissa viner, men vi har ju i alla fall ett påslag. Jag ser inget fel i att folk driver restauranger ur ren businessverksamhet, men det är restaurangerna som drivs med ett hjärta man återkommer till.

Är det bara ”vin-nördarna” som lägger märke till er vinlista?
– Om jag säger så här, det kommer in folk och beställer in flaskor som kostar långt över tusenlappen hos oss, för att de vet att vinet är drygt tusen kronor dyrare på många andra ställen. De är också de personer som förstått att högkvalitativa viner inte behöver förknippas med vita dukar och kandelabrar. Men man behöver inte kunna något om vin för att hänga på Babette, det är viktigt för oss att vi lyckas läsa gästerna och erbjuda något som passar varje person. Det faller sig ju naturligt att inte alla kan vara insatta i vår vinlista, de flesta utgår ju från vad som står på hyllorna inne på Systembolaget. Och vårt utbud ser lite annorlunda ut.
Nej du kommer inte hitta några smakklockor eller fyndstämplar på Babette. Och inga servitörer med vita handskar och pinnar i baken heller. För här frambringas dialog genom en stor dos kunskap och personlighet.
– Konkurrensen i Stockholm är stenhård och trots vår gedigna erfarenhet av att driva restaurang så känner jag mig stundtals på ruta ett. Det är lätt att glömma att Babette är lika nytt för oss som för våra gäster. Men vi utvecklas ständigt och Babette är här för att stanna.

 

 

 

Inlägget Babettes Rock+n Roll-sommelier Fredrik Lundberg dök först upp på Allt om vin.

]]>
http://alltomvin.se/vin/babettes-rockn-roll-sommelier-fredrik-lundberg/feed/ 0