Annons

Argentina på offensiven

Uttrycksfulla viner Amalaya
Med en förmögenhet från en vattenfabrik i Schweiz har Donald Hess gjort sig ett världsnamn som vinproducent. Det började med Hess Collection i Napa Valley. Nu producerar han vin på fyra kontinenter. I Salta finns Bodega Colomé med en vingård 3 111 meter över havet.
I Calchaqui-dalen ligger det senaste projektet, Amalaya, med tre vingårdar belägna 1 700 meter över havet. Vinmakaren Francisco Puga producerar de kanske mest uttrycksfulla vinerna i Saltaregionen. Amalayas Malbec Bonarda Cabernet Franc
genomgår 30 dagars förfermentation.

• 2009 amalaya de colomé, Salta
(nr 85416, 95 kr, beställningssortimentet)

De är galna i tango och fanatiska vad gäller fotboll. Nu tänker även de argentinska vinmakarna ge övriga världen en match. Utvecklingen mot högre kvalitet och mindre bulk går i rasande tempo. Och liksom Chile har landet de mäktiga Anderna på sin sida.

Argentinas vinindustri är inne i en dramatisk make-over. På något sätt kan man likna det vid den fula ankungen som är på väg att bli en svan. I varje vinodlande hörn i Argentina pågår en kvalitetsutveckling som är imponerande.
– Hela atmosfären har förändrats – det är vänligare, mer passionerat och alla har hundra procent kvalitetsfokus, sammanfattar vinmakaren Jean Pablo på Hacienda del Plata i Mendoza.
En stor del av förklaringen till förändringen ligger i Argentinas historiska dilemma. Visserligen påminner landet mycket om Europa – men det är ändå fjärran från europeiska värderingar. Och trots att landet ligger i Sydamerika är det inte speciellt sydamerikanskt. Det är också intressant att konstatera att Argentina visserligen koloniserades av spanjorer men har mer italienskt inflytande än något annat koloniserat land. Även om italienättlingarna pratar spanska.

På bara några decennier har Argentina ställt om produktionen från billiga bordsviner till kvalitetsviner i högre prisklasser.

Sanningen är att Argentina är sig självt närmast i en ofta bortglömd del av världen. Här må den ena ekonomiska kollapsen efter den andra passera utan att vi i Europa berörs eller reagerar. Själva är argentinarna så vana vid kriser att inget egentligen kan skaka dem.
– När ni européer säger att ni har en euro-kris skrattar vi bara och tycker att ni inte vet någonting om valutaproblem, säger Lucas Nemesio på den ultramoderna bodegan NQN nere i Patagonien.
Som ung, framgångsrik och uppväxt i en av världens mest skakiga demokratier vet han vad han pratar om.

Det stora dilemmat för vinindustrin har dock varit att den inhemska efterfrågan på enkla bordsviner har varit så stor att den hämmat exporten. Det har inte varit lätt att producera bulkvis med lättdruckna asadoviner för hemmamarknaden samtidigt som exportländerna vill ha allt högre kvaliteter. Förr exporterades även de enkla bordsvinerna, vilket gav upphov till många dåliga rykten – som ännu lever kvar i mångas medvetande.

Ståltankar på NQN i Patagonien.


– Attityden till vin har ändrats totalt i Argentina de senaste tio åren. Nu vill de unga ha kvalitet och samtidigt har en ny typ av unga passionerade önologer sökt sig till branschen, förklarar José Alberto Zuccardi på Bodega Familia Zuccardi i Mendoza.
Siffrorna talar också sitt tydliga språk. På tio år har den argentinska konsumtionen mer än halverats till förmån för bättre kvalitet och högre priser för vinproducenterna.
Tack vare prishöjningarna omsätter industrin lika mycket pengar i dag, fast på betydligt färre vinflaskor. Och trots det inhemska volymtappet kämpar sig Argentina kvar på en femte, sjätte plats bland världens vinproducerande länder. Före Australien men passerats av Kina.
På exportmarknaden går det som tåget. De senaste åren har Argentina ökat sin export med runt fem procent varje år – till allt högre pris och kvalitet.
– Nu betalar våra exportkunder mer i snitt för argentinska viner än för chilenska, säger den europeiska exportchefen Martin Navesi på Santa Ana.

Vad gäller vinexporterande länder i världen tampas Argentina nu med Tyskland på en sjunde plats. I Sverige drack vi argentinska viner i större mängder redan på 1970-talet. Det var en av våra första

Tropiskt klimat på flera tusen meters höjd skapar unika förutsättningar i Salta längst upp i norr.

upplevelser av Nya Världen-vin, långt innan begreppet var fött. Under decennierna sedan dess har landet i Systembolagets statistik blivit passerats av en hela radda Nya Världen-länder som Sydafrika, Australien, Chile och USA. Förhoppningen är dock att den omfattande höjningen av kvaliteten ska ta tillbaka positionen från förr.
Marcelo Marasco är exportchef på den supermoderna bodegan Septima som ingår i spanska Codorníu-gruppen. Han menar att argentinarna alltid varit duktiga på att göra vin men att de nu lär sig allt mer om kloner, terroir och altituder.
– Vår kunskap om vilka druvor som ska odlas var och under vilka betingelser växer för varje dag.
José Alberto Zuccardi är inne på samma spår:
– I Argentina finns Nya Världens frihet vad gäller odlingar och druvor, men nu anammar vi snabbt den Gamla Världens kunskap om kvalitet.

En förutsättning för kvalitetsviner kan man aldrig ta ifrån Argentina: klimatet. Landets vinproducenter är övertygade om att de bor i guds bästa vinland. Här finns vatten, sol och bra jordar i överflöd – men knappt något besvärande regn. Därtill massor av vind som tillsammans med en torr luft håller undan angrepp av både insekter och svamp. Förklaringen heter Anderna som tar emot all nederbörd och samtidigt ger en problemfri tillgång till vatten.
Många vinodlingar flyttar nu upp på sluttningarna allt närmare Andernas höjder där druvkvaliteten ökar tack vare bra jordmåner och svalare nätter. Detta kan ske på grund av att bevattningstekniken utvecklats stort.
Julio Lavaque, ägare till Bodegas Felix Lavaque i Salta-regionen längst i norr, ser en stor potential i de nya odlingarna.
– Här i Cafayate-distriktet har vi en enorm efterfrågan från de stora vinhusen på att skapa nya vingårdar på högre höjd, förklarar han.
Många tror också att Salta med sitt torra tropiska klimat på flera tusen meters höjd kan bli en av världens mest omtalade regioner för kvalitetsvin.
– När en auktoritet som Michel Rolland är övertygad om att Salta blir en av toppvinsregionerna i Sydamerika kan man inte annat än hålla med‚ säger en stolt Julio Lavaque.

NQN är en av de bodegor som storsatsar i Patagonien.

I Patagonien i söder är de lika övertygade om sin regions förträfflighet. Där pågår en febril nybyggarverksamhet – i synnerhet kring staden Neuquén i konkurrens med etablerade odlingar i RioNegrodistriktet mot kusten.
– Om tio år är jag övertygad om att vi är stora och berömda i världen och då kan allt också vara ekocertiferat, förklarar en av regionens stora talespersoner, Lucas Nemesio på NQN.
– Vi blev kallade vitikulturella terrorister av vinfolket i Mendoza när vi berättade att vi tänkte plantera 800 hektar därnere. I dag vill alla komma dit.
Juan M Vidiri äger bodegan Humberto Canale, vinhuset som är regionens överlevare, grundat i början av 1900-talet. Han är lika positiv och menar att han och kollegerna i Patagonien ser en enorm potential för framför allt Pinot Noir.
– Vi är mycket entusiastiska och stolta över våra Pinot Noir-viner, de har blivit en stor succé. Med vår terroir och våra svala nätter är detta den bästa delen av Argentina för denna druva.
Juan M Vidiri tror också att folk gillar deras Pinot Noir-viner för deras mörkare färg, som kommer av att den starka vinden ger druvan ett kraftigare skal.

Även när det gäller vinifieringen har argentinska vinproducenter tagit ett stort steg framåt. Nu är det inte bara jättelika rostfria cisterner som gäller. Det viktigaste är i stället att kunna vinifiera varje druvskörd från varje odling separat, för att kunna ta tillvara kvaliteten i de unika växtförutsättningarna. Nu har också de gamla betongtankarna kommit till heders. Allt fler upplever att dessa cementlådor med rätt förutsättningar faktiskt ger bättre vin. Samtidigt ger de också ett bättre skydd mot jordskalv, som åtminstone i Mendoza-regionen kan ställa problem.
– Nästan allt görs i små tankar i dag – mindre tankar behövs eftersom vi förstår mer och mer om mognad, säger Philippe Rolet, teknisk chef på Alta Vista.
Philippe Rolet är också övertygad om betongtankarnas fördelar och anser till och med att små betongtankar med alla sina kanter och hörnor ger mycket större kontakt med musten under jäsningen.

Även investeringsklimatet har blivit mycket bättre i Argentina, vilket lockar stora pengar från utlandet. Många stora vinanläggningar med den senaste tekniken och arkitekturen har skapats tack vare pengar från Gamla Världen. Ett exempel är Clos de los Siete som grundats av sju partner, därav namnet. Bakom Clos de los Siete finns många kända vinnamn, som till exempel Michel Rolland, tillsammans med superrika industrimagnater från bland annat Frankrike. Ett annat exempel är bodegan O Fournier grundad av spanjoren José Manuel Ortega Gil-Fournier. Han jobbade tidigare på Goldman Sachs, en av världens ledande investmentbanker.

Anderna är både lamadjurets habitat och en viktig förutsättning för vinodlingarna.

Hans vineri har blivit utsett till ett av the must-see-wineries in the world. Vinmakningsfilosofin är också lika ovanlig som arkitekturen på hans vineri. Det ska vara elegant power.
– Vi gör bara viner som ska tåla lagring – och det är inte vanligt i dag.

De dominerande druvorna i Argentina i dag är Malbec och Bonarda för röda viner och Torrontés för de vita. För framtiden pekar utvecklingen åt olika håll. De flesta är medvetna om att Malbec och Torrontés är viktiga ur marknadsföringssynpunkt ute i världen eftersom Argentina i princip är ensamt om dem – även om Malbec fortfarande förekommer i Frankrike. Andra anser att framtiden ligger i att utveckla egna vinstilar med klassiska europeiska druvsorter från Italien, Frankrike och Spanien. De menar att landets unika förutsättningar vad gäller klimat, höjd över havet och jordmåner kan skapa de moderna, attraktiva kvalitetsviner som världen traktar efter.

Framtidstron är med andra ord stor i Argentina. Landet genomgår lite av samma faser som Kaliforniens vinindustri kämpade sig igenom under andra halvan av 1900-talet. Med den skillnaden att det i Argentina sker på bara något decennium.
Både vi i Sverige och övriga världen har med all säkerhet många goda viner att se fram emot från detta ett av världens mest offensiva vinländer.

Leder utvecklingen
Bodega Familia Zuccardi
Ingenjören Alberto Zuccardi kom 1963 med en egen uppfinning – ett bevattningssystem som blev betydelsefullt för att ta tillvara det rikliga grundvattnet. När sonen José Alberto Zuccardi tog över 1976 satte utvecklingen för deras vinhus fart. I dag är José Alberto, med stor entusiasm och framtidstro, en ledande förespråkare i Mendoza. Han har med sitt team utvecklat många nya vinstilar och populariserat många druvor. Deras experiment med Malbec-druvor från olika lägen är spännande.
• Vida orgánica torrontés, Mendoza (nr 6587, 69 kr, ekologiskt odlat)
• 2009 Zuccardi serie a malbec, Mendoza (nr 70439, 99 kr, beställningssortimentet)
• 2008 Zuccardi serie a chardonnay viognier, Mendoza, (nr 74929, 95 kr, beställningssortimentet)
• 2009 Zuccardi q malbec, Mendoza, nr 74628, 149 kr (beställningssortimentet)
• 2007 Zuccardi q tempranillo, Mendoza, (nr 74907, 149 kr, beställningssortimentet)

Föregångare i Rio Negro
Humberto Canale
Ett 103-årigt vinhus som är den enda överlevaren från Patagoniens första storhetstid. I dag är det
föregångare i Río Negro-distriktet med sina distinkta viner. Ägaren Juan M Vidiri är mycket entusiastisk över framtiden och tror framför allt på Pinot Noir-vinerna. Tillsammans med Neuquen-producenterna Familia Schroeder och NQN är Humberto Canale drivkraften bakom Patagoniens kvalitetsambitioner.
• 2011 Intimo malbec, Patagonien (nr 2041, 77 kr)

Felix Lavaque drivs i dag av Julio Lavaque i femte generationen.

Förvaltar traditionen
Felix Lavaque
Ett av Argentinas äldsta vinhus grundades 1870 i Cafayate i Salta-regionen. Det är i dag en av de viktigaste bodegorna i regionen tack vare att man äger stora arealer i dalen. Marken förvandlas efterhand till mycket attraktiva vingårdar som lockar de stora vindrakarna från Mendoza. Felix Lavaque drivs i dag av Julio Lavaque i femte generationen. Hela anläggningen är perfekt restaurerad och producerar några av de mest karaktärsfulla vinerna i regionen. Husets Quara-viner på både Malbec och Bonarda tillhör toppvinerna.
• Quara single vineyard malbec 2010, Salta, nr 6551, 130 kr

Vill vara i topp
O Fournier
Den tidigare investmentbankiren José Manuel Ortega Gil-Fournier är en stor personlighet. Han har satsat sitt liv och sin förmögenhet på att bygga upp vinhus i Spanien, Chile och i Mendoza. Målet är att producera vin som tillhör topp tre i varje land. Den spektakulära anläggningen i Uco-dalen i Mendoza har fått flera utmärkelser för sin arkitektur. O Fourniers Alfa Crux-viner har blivit uppmärksammade världen över.
• 2010 Urban uco tempranillo, Mendoza (nr 70139, 6 flaskor för 690 kr, beställningssortimentet)
• 2004 Alfa crux, Mendoza, (nr 71243, 6 flaskor för 1 788 kr, beställningssortimentet)
• 2006 Alfa crux malbec, Mendoza (nr 70343, 6 flaskor för 1 680 kr, beställningssortimentet)

O Fourniers vineri i Mendoza är flerfaldigt prisbelönat för sin nyskapade arkitektur.

Annons
Annons

Artiklar ur andra tidningar

Bra på träning, dålig på match

UR Skogsägaren

För några årtionden sedan gjorde forskarna en prognos om när fusionsenergin kan förverkligas: – Den kommer om 30 år. Därefter har svaret på frågan hela tiden varit detsamma: Genombrottet tycks för evigt l­igga 30 år fram i ­tiden. Riktigt så länge har vi inte hört ­visioner om nya skogsprodukter, men det börjar dra ut på tiden.

Läs mer

”Man får vara blind för att inte se problemen”

UR Skogsägaren

Göran Persson är orolig för skogsindustrin. Han konstaterar att det behövs ett lyft med nya produkter, det gäller bioenergin, sågverken och inte minst pappersindustrin. Han framhåller att staten kan hjälpa till med allt från pilotanläggningar till att lyfta fram trä byggandet och ge draghjälp åt träexporten till Kina.

Läs mer

Färgstark utmaning

UR Skogsägaren

Trots skogsnäringens betydelse kommer den inte fram i den allmänna debatten. Det behövs företrädare som vidgar perspektiven och inte bara talar om en fråga i taget. Tanken går till Göran Persson.

Läs mer
ANNONS