Annons

Vinåret 2011 går till historien

Med kniven på strupen har Systembolaget äntligen insett att det inte är EU, utan vi kunder, som avgör om monopolet ska bestå. Nätbutiken är ett
första steg, men vi vill kunna köpa hela sortimentet på nätet och få
det levererat till dörren. Det finns massor av gott att korka upp. Allt om Vin
har låtit landets vinkritiker rösta fram det bästa i det svenska vinglaset.

År 2011 kommer att gå till historien som året då det stod klart att Systembolaget inte längre har ensamrätt på alkoholförsäljningen i Sverige. Skälet är det sjuttitotal aktörer som poppat upp och vill dra nytta av att vi numera kan köpa vin på distans, bara alkoholskatten erläggs här i landet. Själva hävdar man att detta är fullt lagligt och så är det nog, men iogt-nto är av en annan uppfattning och vill nu strypa denna kanal. Också socialministern vill ha ett ord med i laget, men debatten snarare ökar än minskar suget efter nya inköpsalternativ.
Från konsumenthåll finns emellertid en annan invändning och det är kvalitetsfrågan. Sortimentet är inte imponerande, priserna inte nämnvärt bättre än Systembolagets och dina möjligheter till reklamation intill obefintliga. Att utmanarna då anser sig kunna konkurrera med 2 500 artiklar i den vanliga listan och över 9 000 valmöjligheter i beställningssortimentet är som Davids kamp med Goliat. Men liksom i

Bibeln kan det ändå visa sig att den lilla kämpen straffar den stora.
På ett område har utmanarna redan fått monopolet att reagera: i våras slog äntligen Systembolaget upp dörrarna till en nätbutik. Ännu rymmer denna bara beställningssortimentet, och du måste dessutom hämta ut dina beställningar i butiken, men detta grepp bär likväl alla kännetecken av den berömda ketchupeffekten. Succén går inte att ta miste på!

Frågan är därför om inte nätbutiken är det mest remarkabla för de svenska vinkonsumenterna detta år. På sikt kommer detta att revolutionera hela den svenska alkoholmarknaden, till nytta och glädje för en dryckeskultur som sätter smak före fylla.

Hemkörning utlovas nu bli verklighet redan i början av 2012 och samtidigt förutsätter vi att nätbutiken fylls på med resten av sortimentet. Dessa förändringar väcker förvisso motstånd från nykterhetsfolket, men är i praktiken nödvändiga för monopolets överlevnad. Med hemkörning blir det också krav på förskottsbetalning. Nätbeställning, internetbetalning och hemkörning – det är framtidens melodi för Systembolaget.

Minst lika viktig ur konsumentsynpunkt är den översyn man nu gör av hela sortimentsmodellen och här har du skälen till att Systembolagets chef Magdalena Gerger är Årets dryckesprofil. Mer om detta kan du läsa i Mikael Mölstads presentation av priset och dess mottagare.
Arbetet med en ny och bättre kundorienterad sortimentsmodell har pågått i över ett år. Nu börjar planerna äntligen ta form, men inte förrän 2013 kan de bli verklighet. Så lång är tyvärr framförhållningen.

Kritiken har varit omfattande mot hopkoket av ”tillfälliga lanseringar”, ”strategiska lanseringar”, ”exklusiva lanseringar” och ”säsongsartiklar”, allt det som vi kunder rätt och slätt kallar nyheter. Detta har också varit utgångspunkten i det arbete som nu pågår: Hur ska sortimentet se ut i framtiden, hur ska utbudet förnyas, hur ska det anpassas till kundernas behov i respektive butik och hur ska detta kommuniceras?

Målet är att bättre anpassa butikernas inbördes sortiment efter den lokala efterfrågan. I dag är det inte så. Måttstocken är antalet artiklar, inte vad förpackningarna innehåller.
Framöver kan vi förvänta oss utpräglade ölbutiker, utpräglade vinbutiker, butiker där budgetvinet dominerar och andra där kunderna köper betydligt dyrare viner. Framför allt kommer det att finnas ett stort antal butiker som blandar dessa ytterligheter, men med betydligt större variation än i dag.

Genom beställningarna ges möjligheten att mäta den lokala efterfrågan, eftersom hemkörningen blir avgiftsbelagd och den stora mängden förväntas hämtas ut i butikerna. När Systembolagets utredare började titta närmare på detta såg man att få butiker utnyttjar den lilla möjlighet man redan i dag har att hålla ett eget, lokalt anpassat sortiment.
Beställningsverksamheten är förstås mer service och kundvård än affärsidé. Den kostar stora summor och den butikschef som inte följer vart vinden blåser och anpassar sitt sortiment efter detta begår tjänstefel. För en gångs skull har vi kunder och bolagets ekonomer ett gemensamt intresse. Försiktigt börjar också bolagsfolket inse att beställningssortimentet är monopolets bästa argument för dess överlevnad. Den spådom som Allt om Vin predikat i snart tio år håller nu på att bli verklighet. Tack för det!

På detta vis kommer sortimentet att i ökande utsträckning också förnyas genom produkter som kvalar in efter succé i beställningssortimentet. Denna möjlighet finns redan, men i dag är dessa folkvalda viner inte garanterade någon som helst hyllplats. Hur detta ska lösas i framtiden är ännu inte satt på pränt och den modell som presenterats för lanseringarna är inte fulländad. Fast detta kan förhoppningsvis revideras, nu när förslaget är ute på remiss. Omröstningen på de följande sidorna kan i detta fall ses som både morot och piska.

Att vinden blåser åt rätt håll märks inte minst på att Årets röda boxvin(n)are, 2009 Vila Santa (nr 70759, 269 kr/3 liter), redan kvalat in i mer än var tionde butik, trots att det är en beställningsvara. Marknaden har som bekant alltid rätt. Gott Nytt Vinår!

Annons
Annons

Artiklar ur andra tidningar

Bra på träning, dålig på match

UR Skogsägaren

För några årtionden sedan gjorde forskarna en prognos om när fusionsenergin kan förverkligas: – Den kommer om 30 år. Därefter har svaret på frågan hela tiden varit detsamma: Genombrottet tycks för evigt l­igga 30 år fram i ­tiden. Riktigt så länge har vi inte hört ­visioner om nya skogsprodukter, men det börjar dra ut på tiden.

Läs mer

”Man får vara blind för att inte se problemen”

UR Skogsägaren

Göran Persson är orolig för skogsindustrin. Han konstaterar att det behövs ett lyft med nya produkter, det gäller bioenergin, sågverken och inte minst pappersindustrin. Han framhåller att staten kan hjälpa till med allt från pilotanläggningar till att lyfta fram trä byggandet och ge draghjälp åt träexporten till Kina.

Läs mer

Färgstark utmaning

UR Skogsägaren

Trots skogsnäringens betydelse kommer den inte fram i den allmänna debatten. Det behövs företrädare som vidgar perspektiven och inte bara talar om en fråga i taget. Tanken går till Göran Persson.

Läs mer
ANNONS